party-logo
website-iconfacebook-icontwitter-icon

Party Name
Merkez Parti

Short Name
MEP

Established
07.07.2014

Founder
Abdurrahim KARSLI

President
Abdurrahim KARSLI

Public Relation
Enver HOROZOĞLU

Current Member
2.939

Phone Number
(312) 284 46 46

Address
Cevizlidere Cad. 1239. Sk. No:2/1 Balgat/ANKARA

Party Purposes

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü savunmayı ve korumayı amaçlar.

Milli ve manevi değerlerimizi koruyarak, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırmayı hatta daha da ileriye götürmeyi hedefler.

Toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına dayalı olarak demokratik laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini korumayı ve yüceltmeyi amaçlar.

Atatürk ilke ve inkılâplarını koruyup, yaşatarak ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ ilkesini bütün unsurları ile hâkim kılmayı, çok partili demokratik yapı içerisinde yaşamayı ve vatandaşını yaşatmayı esas alır.

Halka hizmetin Hakk’a hizmet olduğuna inanır. Milli refahı yükselterek, yükselen milli refahtan, her yurttaşın eşit olarak faydalanmasını sağlayacak sosyal adalet ve sosyal güvenlik sistemlerini gerçekleştirerek, işsizliği, fakirliği, çaresizliği, cehaleti kaldırmayı, sosyal hukuk devletinin bir görevi olduğuna inanır.

Türk Milletinin yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğuna, egemenliğin kayıtsız şartsız milletimize ait olduğuna inanır.Millet adına egemenlik yetkisi kullanan kurumların ve kişilerin gözetmeleri gereken en üstün gücün ise ‘hukukun üstünlüğü ilkesi’ olduğunu savunur.

insanların farklı inanç, düşünce, ırk, dil, ifade etme, örgütlenme ve yaşama hakkı gibi doğuştan var olan tüm özgürlüklere sahip olduklarını, bu farklılıkların ayrışma değil, pekiştirici kültürel zenginliğimiz olduğunu kabul eder.Doğuştan var olan bu pekiştirici zenginliklerimizin de, laik, sosyal, demokratik hukuk devleti içerisinde birlikte yaşayacağına ve yaşatacağına inanır

insanların inandıkları gibi yaşama, düşündükleri gibi ifade etme haklarının tartışılmaz olduğunu, inanç ve düşüncenin hukuka uygun olarak kullanan bireylere ve sivil toplum kuruluşlarına ait bir hak ve yetki olduğunu, bu çerçevede her bireyin her kurumda ve yaşamın her alanında eşit ve ortak hakları bulunduğunu, dolayısıyla devletin, hiçbir inanç ve düşünceden yana veya karşı tutum sergilememesi gerektiğini, Anayasamızda yer alan laiklik ve kanun önünde eşitlik ilkelerinin, bu anlayış ve bakışın güvencesini teşkil ettiğini kabul eder.Devletin ve parti tüzel kişiliğin bu alanda yüklenebileceği işlevin, sadece hak kullanımlarını sağlayıcı ve güvence altına alıcı özgür ortam hazırlamaktan ibaret olması gerektiğini kabul eder.

Millet adına egemenlik yetkisi kullanan yasama, yürütme ve yargı erkleri ile devlet şeması içinde kamusal işlev gören bütün kişi, kurum ve kuruluşların; yetki kullanımlarında ve görev ifa etmelerinde, Anayasamızda yer alan hukuk devleti normlarına uygunluğu gözetmeleri gereğini vurgular ve bu gerekliliğe uygunluğu, meşruiyetin esası kabul eder.

insanın insanca yaşama şekli olan, sosyal devlet anlayışının hayata geçirilmesine özel önem verir.Ekonomik gelişmenin kaynağı ve hedefi olarak insanı esas kabul eder.Piyasa ekonomisinin tüm kurum ve kuralları ile tesisini amaçlar.Devletin ekonomi içindeki rolünü, düzenleyici ve gözetici olarak görür.Gelir dağılımındaki dengesizliği ve işsizliği, ülkemizin en önemli sosyoekonomik sorunu olarak kabul eder.Küreselleşmenin meydana getirdiği fırsatlardan yararlanmak ve beraberinde getirdiği olumsuzluklardan korunmak amacıyla gereken yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesini savunur.

Aileyi, toplumun temeli kabul eder. Aile kurumunun; milli değerlerimizin, duygularımızın, düşüncelerimizin ve ülkemize has örf, adet ve geleneklerimizin yaşatılarak yeni kuşaklara aktarılmasında en temel, en vazgeçilmez sosyal bir kurum olduğuna inanır

Herkesin ve özellikle gençliğin; her yönden güvenli bir Türkiye sevdalısı olma ülküsüne bağlı, bireyler olmalarını, bu nedenle her düzeyde özgür, bilgi toplumu yolunda bilimsel araçlarla ve ilmi verilerle donatılmış bir eğitim, öğretim ve öğrenim anlayışını hayata geçirmeyi amaçlar.

Temsili demokrasinin çoğulcu, katılımcı ve yarışmacı niteliğini benimser.Bu özelliklerin hayata geçirilmesinde verimli, kaliteli ve denetimli bir kamu yönetiminin kurulmasında ve sürdürülmesinde, sivil toplum örgütlerinin önemine ve vazgeçilmezliğine inanır.Referandumu, halkımızın yönetim sürecine katılımını temin için etkili bir yöntem olarak benimser

içte ve dışta güçlü duruşun ekonomiyle birlikte adaletle mümkün olacağına inanır.Adil yargılanma hakkını ve hak arama özgürlüğünü, bütün unsurları ile gerçekleştirmeyi, ülkemizi, onun sahibi olan insanlarımız için yaşanılır hale getirmeyi, kuvvetler ayrılığı ilkesini ve her halükarda milletin, ülkenin ve devletin bölünmez bütünlüğünü ve devletin bağımsızlığını ve üniter yapısını korumayı amaçlar.

Atatürk’ün belirlediği Türk milliyetçiliğinden ve milletimizin tarihi, milli ve manevi değerlerinden, medeniyetçilik aşkından alacağı ilhamla, hürriyetçi, cumhuriyetçi, demokratik düzen içerisinde yukarıdaki amaçlara ulaşabileceğine inanır.Bu amaçlara ulaşmada ve bütün faaliyetlerinde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle, vatandaşlar arasında ayırım gözetmeyi reddeder.

Parti tüzüğü ve programı, genel başkan dâhil, partinin bütün organlarını ve her üyeyi bağlar.Partiye üye olmak ve görev üstlenmek; partinin amaç ve hedeflerini benimsemek demektir.Partili hiçbir görevli partinin amaç ve hedeflerine aykırı davranış ve çalışma içine giremez. Partideki görevlendirme ve seçimlerde; parti içi demokrasi ve üyelik hukuku kuralları gözetilerek liyakat, ehliyet ve güven, en başta aranacak belirleyici ölçütler olarak kabul edilir.Üye olan herkes, çalışmalarında bu ilkelere göre davranacağını kabul ve taahhüt etmiş sayılır.